Yazımın başlığından da anlaşılacağı üzere, konu yine Ana Arı. Arı almaya karar verdiğimde en büyük isteğim güçlü ve de sağlıklı bir koloni ile başlamaktı. Böylece yeni olmam ve bu konuda hiç tecrübemin olmaması bir sorun olmayacaktı. Ayrıca da yeni başlamanın verdiği heyecan ve istek de kırılmayacaktı.
Hemen Mayıs başında da ilk kolonimi aldım. Ancak aradan zaman geçip bazı şeyleri öğrenmeye başlayınca maalesef koloninin benim istediğim gibi olmadığını gördüm. Ayrıca aşağıdaki fotoğraftan da görüldüğü gibi, bana verilen koloni de oldukça zayıfmış.
Her bakımda da mümkün olduğunca fotoğraflarını da çektiğim için daha sonra bu fotoğrafları çok daha detaylı inceleme şansı oluyor. Böylece kovanda bakım esnasında göremediklerimi daha sonra fotoğraflardan görme şansı oluyor.
Aşağıdaki bu çerçevede ise sorunlu yavru gözleri görülüyor. Kapanmamış larvalar da normal değil. Larvalar kararmış ve de gözler kapatılmadan öylece kalmış. Kapatılanlar da kapatıldığı gibi kalıp, herhangi bir gelişme olmamış ve de yavrular çıkmamış.
Tekrar ana konusuna gelirsek; Hayyam Abi ile çerçevelerin fotoğraflarını inceledik. Bu esnada da bazı tespitlerimiz oldu. Benim sorunlu olduğunu belirttiğim çerçevelerdeki sorunların benden kaynaklı olmadığını, zaten bu sorunların benim koloniyi aldığımda var olduğunu tespit ettik. Ayrıca yumurtaların düzensizliğinden ve erkek arı gözlerinden ana arının yaşlı olduğunu tespit ettik.
Sağolsun Hayyam Abi bana "Dağ Güzeli" tabir edilen seriden bir ana verdi. Kolay bulayım diye de markaladı benim için anayı. Kendisine bu vesile ile bir kez daha teşekkür ediyorum.
Geçen pazar günü de kolonideki eski anayı alarak yeni ana kafesini ilavedeki çıtalar arasına verdim.
Hemen kafesin üzerine doluştu işçi arılar. Gerçekten beslemek için mi yoksa istemediklerinden mi anlamak zor benim için.
Gerek Hayyam Abinin tavsiyesi, gerek de sadece hafta sonu gidebildiğim için ancak dün kontrol ettim kovanı. Ancak bütün hafta boyunca da hep merak ettim acaba ne oldu diye. Ana arı kafesten çıkmıştı.
Tüm çerçeveleri kontrol ettim ancak ana yoktu. Bu arada bazı çerçevelerde de birçok kapalı ana memesi gördüm. Acaba benim verdiğim anayı öldürdüler mi diye düşündüm. Kovanın içini tekrar araştırmaya başladım. Ana arıyı kovanın dip tahtası üzerinde buldum.
Ananın etrafı tamamen çevrilmiş, sıkışıp kalmıştı. Bazen de üzerini bile kapatıyorlardı adeta hareket edemesin diye.
Bu kadar çok ana memesi yapmaları soru işareti oluşturdu kafamda. Hem ana vardı kovanda, hem de yeni yapılan birçok ana memesi. Ayrıca yumurta da çarpmadı gözüme peteklerde.
Daha sonra düşündüğümde şöyle birşey geldi aklıma. Bunlar ana memelerinden yeni bir ana çıkmasını bekleyeceklerdi. Daha sonra da onun çiftleşme uçuşuna çıkmasını. Yeni ana çiftleşip geldikten sonra da benim verdiğim dağ güzelini yok edeceklerdi.
Bunun üzerine anayı yeniden kafese alıp, birkaç gün daha orada tutmaya ve de koloni içerisindeki tüm ana memelerini temizlemeye karar verdik. Önce ana kafese alındı, yanımda kek olmadığı için kafesin ağzı balmumu ile kapatıldı. Sonra da tüm memeler temizlendi
Daha sonra da ana tekrar verildi. Bu kez kuluçkalıktaki çerçeveler arasına verildi kafes. Şimdilik bekleyip göreceğiz haftaya kadar. Aklımdaki en büyük soru da "şimdi ne olacak". Bakalım bu sefer anayı kabul edeceklermi? Etmezler ise bundan sonra ne olacak? Açıkçası şu anda birşey söylemek zor. Ancak onu da araştıracağım. Umarım bu sefer sorun çıkmaz.
Siz büyüklerimin gerek tecrübeleri, gerek de görüş ve önerileri benim için çok önemli. Böylece bu sorunu daha kolay atlatabileceğimi düşünüyorum. O nedenle de bu güçteki kolonilerde ana değişimi gerektiğinde nelere dikkat etmeli, bu tür durumlarla karşılaşılırsa neler yapılmalı önerilerinizi bekliyorum.
Ayrıca bana her sorumda özveri ile cevap veren, o kadar yoğun temposu içerisinde bana vakit ayıran Hali Bilen Abime bir kez daha buradan teşekkür ediyorum.
Saygılarımla,
4 yorum:
Haklısınız Uğur Bey. Yaşlı da olsa ben de hazır iyi kötü yumurtlayan anayı kaybettim. Yeni anayı kabul etmediklerinde belki de ana memelerini hiç temizlememem gerekiyormuş. Çünkü bunlardan bir ana çıkacaktı. Geçen hafta kabul etmedikleri yeni anayı tekrar kafese almıştım. Bugün kontrole gittiğimde kafes boştu. Ancak tüm aramalarıma rağmen ana da yoktu yumurta da kovanda. Bir tane ana memesi gördüm. Ancak ana memesi yapacak ne yumurta ne de larva olması mümkün değildi. Çünkü iki hafta olmuştu ben eski anayı alalı. O nedenle de o ana memesini aldım. İyiki de almışım çünkü içi boştu. Ben de mecburen ikinci kolonimden taze yumurtalı ve de bir iki günlük larvaların da olduğu bir çerçeveyi verdim koloniye. Aklıma da başka bir çözüm gelmiyor şu anda. Sizce bu yeni çerçevedeki yumurta veya günlük larvalardan ana memesi yapıp ana çıkarırlarmı? Aksi halde ne yapmam gerekir? Teşekkürler.
Merhaba.
Konu ile ilgili olarak "Şekerli" rumuzlu bir abimizden yorum gelmiş. Ancak gönderiyi fotoğraflardaki büyütme sorunu nedeniyle yeniden yazıp yayınlamak zorunda kaldım. Bu nedenle de yorum eski gönderide kaldı. Şekerli Abimin bloğunu da bulamıyorum, e-maili de yok. O nedenle de yorumunu ben aşağıda yayınlıyor, kendisine teşekkür ediyorum.
Kemal bey kolay gelsin. Güçlü kolonilerde dediğiniz gibi ana değiştirmek genelde problem oluyor. Benim uyguladığım ve yaklaşık %90 başarı sağladığım yöntem şöyle; kovanın ana arısını kafese alıyoruz vereceğimiz ana arıyı da kafesleyip ikisini yan yana kovanda 2 akşam beraber tutuyoruz. 2. akşamın sonunda yaşlı anayı kovandan alıyoruz. Diğer anayı kafeste 1 akşam daha tutuyoruz. 3. günün sonunda anayı kendi gözetimimizde elimiz ile çıkartıyoruz. Petek üzerinde takip ediyoruz. Genelde kabul görür.Fakat bir terslik olursa anayı bala bulayıp çerçeve üzerine bırakırız. Arılar anayı temizlerler öldürmekten vaz geçerler. Bu tür uygulamada çok nadir ana kesilir. Bir püf noktası daha anayı kafesle arının üzerine koyduğunuz akşamdan serbest bırakana kadar şerbet ile besleme yapın başarı şansı daha da yükselir.
Anayı saldıktan sonra bir hafta kovanı açmayın. kolay gelsin.
arı az olan kovandan çak olan kovana arı koyulurmu nasıl ?
selam. Benim bir güclü kolonimde ana yaşlandıgı icin üc meme dikmiş göbeğe, ve dana önceki günlerde de beneski ananın yumurta atımı seyrek oldugunu fark etmiştim tam şunun anasını deyiştirmek lazım derken ikinci katta tam orta cercevenin ortasında üc meme fark ettik ... Ve larvalar sütün icinde adete yüzüyolardı diyim. Diyer ana ise kulucka da karman corman yavru atmaya devam ediyordu. Arkadaşlar hayret ettigim nokta şu , ben arı hayvanı gibi akıllı hayvan görmedim, yeni ana ile eski.ana ciftleşene kadsr eski.anayı kovanda tuttular sonra yeni ana yumurtaya başlar başlamaz diyer amayı bir daha göremedim ve yeni ana allah nazardan saklasın pirinç gibi döşedi:) buda bizi cok mutlu etti onlar kendi işini bilir yani eski ana yumurtayı seyrek atıyor ise siz sanki kovan gelişiyormuş gibi alan acın arıyı rahatlatın onlar gerekeni yapıyor hemide usul usul:)
Yorum Gönder