11 Mayıs 2009 Pazartesi

HAVALARDAN ETKİLENDİK

Merhaba.
Bölgemizde havaların son günlerde çok kararsız gitmesi, kara iklimi olması nedeniyle ısının geceleri gündüze göre ciddi oranlarda düşmesi, yağışlar ve de arının uçamaması bizleri çok olumsuz etkiledi. Kolonilerin güçlenip kat atılması hesabı yaparken tam tersi koloniler zayıfladı. Bazı kolonilerin yavru söktüğü tespit edildi.

Bir de arı kuşları eklenince bu olumsuzluğa, durumlar iyice düşündürücü hale geldi.

Her ne kadar besleme ile arıyı güçlendirmeye çalışsak da kaybedilen bu zamanı geri getirmemiz elbette mümkün olmayacak.
Üstteki fotoğraf da bir başka çerçeveyi gösteriyor bizlere.

Erkek arı gözlerindeki ciddi artış da dikkatimizi çekti. Bazı çerçevelerde neredeyse tamamen erkek gözleri vardı.

Bazı çerçevelerde de boncuk büyüklüğünde ana arı gözü hazırlıkları tespit edildi. İçlerinde yumurta olmasa da tedbir amaçlı temizlendi bu gözler. Ancak bunlar kalıcı çözüm getirmeyecek, çünkü istedikleri zaman çok kısa bir sürede yapacaklar ana gözlerini.


İlavedeki petek kabartma çalışmaları da henüz bitmemiş.


Hava durumunda baktığımda bu hafta da cumartesi gününe kadar yağışlar az da olsa devam edecek görünüyor. Ancak cumartesi hava tam olarak ısınmaya başlıyor.

Elbette ki bu yağmurlar çok önemli bizler için, bereket ne de olsa. Ancak biz de bu durumdan en az nasıl etkileniriz neler yapabiliriz onları iyi takip etmemiz lazım.
Bu arada zayıflayan kolonilere güçlü kolonilerden çerçeve desteği ile eşitleme çalışmaları Sn. Halil Bilen üstadımızın talimatları ile başladı. Tabii ki bunu yaparken de çerçeve aldığımız kolonilere de çok dikkat etmemiz gerekiyor. Birini güçlendirelim derken bu sefer de diğerini zayıflatmayalım.

Umarım bundan sonra gelişmeler olumlu olur ve de bizler yaşadığımız tüm bu olumsuzlukları kısa sürede unuturuz.
Başarılı bir hafta dileğimle,

1 yorum:

ali yener dedi ki...

kemal kardeş hemen hemen hepimizin bzşınz gelen bu olaylar karşısında her zaman dikkatli olmakta fayda var bir yıl boyunca özenle baktığımız koloniler bu aylarda düzensiz giden havalar yüzünden tüm emeklerimiz boşa gidiyor onun içindirki mutlaka hava durumları takip edilmeli ve bu aylarda koloniler sık sık gözlemlenmeli birileri yine kızacak ama şurup verme imkanı yoksa mutlaka kek verilmeli mutlaka