28 Temmuz 2008 Pazartesi

Ana Arının Kabulü

Merhaba.
Geçen Hafta iki çerçeve ile oluşturulan yeni koloniye ana arı kafes ile verilmişti. Bu hafta yapılan kontrollerde görüntü aşağıdaki gibiydi.
Kafes boştu ancak sıra ananın kabul edilip edilmediğinin cevabını bulmaktı. İşin en önemli kısmı da burasıydı benim için. Bunun için de kovanda ana arı araştırıldı. Çerçevelerin birinin üzerinde görüldü. Ancak kolonide iki çerçeve olmasına rağmen yine de zor oldu bulmak. Kendisini kalabalığın içerisinde iyi saklamış. Bu da çerçeveden bir görüntü. Bal olan gözleri boşaltmışlar. Sanırım yavru için hazırlık yapıyorlar.
Eşek arıları da çok artmış. O nedenle de kolonileri çok rahatsız ediyorlar. Akşam olup hava kararmaya başladığı zaman kovan önünde sürekli uçuyorlar. Arılar da kovan dışında da pür dikkat nöbetteler. Yaklaşana hemen saldırıyorlar ancak böyle olunca da zayiat da oluyor.
Eşek arıları ile mücadele konusunda görüşlerinizi bekliyorum.
Teşekkürler,

3 yorum:

TUNCAY HADİSE dedi ki...

Merhaba,
Üst kapağı şeffaf olan yoğurt,boya veya deterjan kapları var 3-4 kg lık.Bu kabın üstten 4 cm aşağısından çepeçevre 5-6 delik açıp elektrikçilerin kullandığı plastik sıva altı elektrik borusundan kestiğiniz 3 cm lik parçaları kabın çepeçevre deldiğiniz(işaret parmağı çapında yaklaşık 1 cm)deliklere kabın içine doğru sıkı sıkıya girecek şekilde itin.Kap dışından çok az bir kısmı dışarda kalacak 2-3 mm.kalan 2,5 cm si kabın içine girecek .Kap içerisine ciğer,et,tavuk derisi,artık tavuk kemiği,sucuk gibi eşek arısını cezbedecek malzemeyi koyduktan sonra 1 su bardağı su koyup kapağını sıkıca kapatıp arılığın muhtelif bölümlerine asarsanız tamamını olmasada epeyce eşek arısı tuzağa giriyor çıkamıyor.4-5 gün sonra içerdeki et koktuktan sonra işlem tekrarlanıyor.
Eğer tuzak sayısını artırırsanız yakalanan eşek arısıda artıyor.Yalnız kabın üst kapağı özellikle şeffaf olacak çünkü arı tuzağa girdikten sonra üstten ışık gördüğü için oradan çıkmaya çalışıyor girdiği boruyu bulamıyor.
Yalnız arı dostlarının önemli bir tavsiyesi daha var onu atlamayalım.Arılık yakınlarını mutlaka kontrol edip yuvası varsa sinek ilacı veya tarım ilacı kullanarak hava karardıktan sonra imha etmek en etkili çözüm.
Başarılar dilerim.

Kemal Demirci dedi ki...

İlgi ve yorumunuz için çok Teşekkürler Tuncay Bey. Önerinizdeki bu tuzaklardan da yapıp tuzak sayısını artıracağım. Ben birkaç tane hazır tuzaklardan almıştım. Epey eşek arısı yakalandı. Ancak bu hazır tuzaklar paslanmaz malzemeden yapılsa da geçtiğimiz yağmurlarda teneke kısımları paslanmış. Dediğiniz gibi en güzeli yuvalarını bulmak ancak onu da bulamadım.
Görüşmek dileğiyle tekrar teşekkürler.

ertuğrul dedi ki...

kovan girişine sadece işçi arıların geçebileceği şekilde ızgara koyarak eşek arılarının girmesini engelleyebilirisniz ..