20 Kasım 2009 Cuma

BERLİN 2

Berlin yazımın ikinci bölümünde Check Point Charlie’den (Çarli Kontrol Noktası) bahsedeceğim. Doğu-Batı Berlin tarihinde önemli bir yer olması nedeniyle birkaç fotoğraf ve birkaç cümle ile anlatıp geçmek olmazdı. O nedenle de bu bölümü tamamen Check Point Charli’ye ayırdım.

Check Point Charlie (Çarli Kontrol Noktası):
Bölünmüş Berlin'de Doğu-Batı geçiş noktası Helmstedt ("Alpha") ve Dreilenden ("Bravo") sonra 1961 senesinden 1990 senesine kadar üçüncü ittifak geçiş noktası olarak kullanılan geçiş kapısıdır.


Bu geçiş kapısı sadece müttefik askerleri, büyükelçiler, bu kişilerin aileleri, yabancılar, Federal Almanya'nın Demokratik Almanya'daki temsilcileri ve çalışanları ve Demokratik Alman üst düzey yöneticileri tarafından kullanılabiliyordu.

Kontrol Noktası Çarli'nin yakından görünüşü.

Çarli Kontrol Noktası ve ben.



ZimmerStrasse'nin yani Zimmer Caddesinin günümüzdeki hali.



Bu da duvar yıkılmadan önceki durumu. ABD ve Sovyet askerleri karşı karşıya.
Doğu ve Batı Berlin arasındaki ittifak birliklerinde görev yapanların karşılaşma noktası olan yer aynı zamanda doğu-batı arasındaki trafiğin de en yoğun olarak gerçekleştiği bölge oldu. 2. Dünya savaşının bitiminden sonra 27 ekim 1961'de bu noktada karşı karşıya gelen Sovyetler Birliği ve ABD asker ve panzerleri 16 saat boyunca tek bir kurşun atmadan karşılıklı beklemişler.


O tarihde atılacak tek kurşunun 3. Dünya Savaşının başlangıcı olacağı düşünülmektedir. Söz konusu gerginlik, zamanın ABD başkanı J. F. Kennedy nin sovyet başkanıyla yaptığı görüşmeler sonucunda giderilmiştir.

Kasım 1998 tarihinden beri Frank Thiel tarafından hazırlanmış olanSovyet ve Amerikalı asker portreleri 1961 yılında ultimatomların verilmesinden sonra karşı karşıya gelen iki tarafın panzerlerini temsil ediyor. Soğuk Savaş'ın diğer kalıntıları olarak ise bariyerler, geçiş noktası sinyal sistemi ve Berlin Duvarı anıtı bu alanda sergileniyor.

Bu da başka açıdan bir görünüş.

Günümüzde söz konusu noktada geçmiş tarihlerde dünya savaşına neden olabilecek büyüklükte olan ama atlatılan krizler, bilbordlar şeklinde anlatılıyor.


Birçok insan doğudan batıya kaçmak için çeşitli yollar denemişler hayatları pahasına. Aşağıdaki fotoğraflar da arabaların bagajlarında kaçan insanlar.



Bu da yakın görüntü.


Yukarıdaki fotoğraf da ayrılmayı protesto eden insanlar. İnsanların isimlerinin yazılı olduğu pankartlar taşıyorlar. En öndeki büyük bez pankarttda "Freiheit für Andersdenkende" yani "Farklı düşünenlere Özgürlük" diyorlar.



Bunlar da doğu-batı zamanını temsil eden eşyalar. Hatıra niteliğinde satılıyor.


Soğuk savaş zamanının en önemli malzemelerinden olan "Gaz Maske" leri. Şimdi bunlar da hediyelik eşya olarak satılıyor. Bir an için bunları kullanmak zorunda olduğumuz aklıma geliyor bu kareyi çekerken, içimden de "Allah korusun" diyorum.

Berlin Bölüm 3 te görüşmek dileğiyle,

Hiç yorum yok: