30 Haziran 2008 Pazartesi

Kolonide Son İşlem + Festival

Merhaba.
İptaline karar verilen anasız kolonide artık sona geldik. Yer değiştirme yapmaktan da vazgeçtik. Kovanda kalan arıların direkt olarak silkelenmesine karar verdik. Kovan açıldığında görüntü aşağıdaki gibiydi.




Arılar kovanın taban ve yanlarında bekliyordu. Örtüye de küçük bir dalak asıp içine bir miktar bal doldurmuşlar. Örtüyü kaldırınca hava sıcaklığının da etkisiyle dalak kovan içine düştü. Gerçekten de boğucu bir sıcak vardı pazar günü. Tabii ki kolay olmadı benim için bu kadar arıyı kaybetmek. Ne de olsa o kadar emek ve zaman harcamıştım. Keşke zaman ve emeğin telafisi mümkün olsaydı, maalesef mümkün değil. Kovandan arıları silkmek de bayağı hüzünlü oldu. Çünkü ilk kolonim yok oluyordu.

Arılar için de iyi olmadı tabii ki. Eee, hazır anayı kabul etmezlerse bu hallere düşmek de var diye düşünemediler heralde. Sanırım onlar da böyle olacağını bilselerdi kabul ederlerdi anayı.

Bu arada diğer kolonide genel bir durum kontrolü yapıldı. İlavede bal çalışmaları devam ediyordu. Kuluçkalıktaki çerçevelerde de herhangi bir anormallik tespit edilmedi. Ancak ana da görülemedi. Haftaya yeniden bakılıp yumurta kontrolü yapılacak.
Arılar bazı çerçevelerde balın sırlanmasını işini tamamlamak üzereydi. Şimdi bu koloninin güçlenmesini bekliyoruz. Daha sonra da bölme yaparak yeni bir koloni daha oluşturacağız.

Hep bu konulardan bahsettik, keyfimiz de kaçtı açıkçası. Allahtan Pazar günü festival vardı ve biraz olsun değişiklik oldu bizim için. Böylece kafamız biraz daha sakinledi.

Dutlar da harika görünüyor. Bir o kadar da tatlı ve lezzetli.
Akşam da konser vardı meydanda. Çok güzel hazırlık ve organizasyon. Birkaç yıldır bu festivali organize ederek ilçenin adını duyuran Belediye Başkanımız Sayın Ali Başkaraağaç'a tekrar teşekkürler.
Konser büyük bir coşkuyla devam ediyor.

Sayın Başkanımız da halka hitap ediyor. Havai fişek ve de lazer gösterileri de tek kelimeyle muhteşemdi.

Bunlar da ayrı bir renk kattı geceye.
Son olarak da Sayın Başkanımızla festivalden bir hatıra karesi.

Tekrar görüşmek dileğiyle,

24 Haziran 2008 Salı

Anasız Koloninin İptali

Daha önceki iki gönderimde bahsettiğim güçlü koloniye ana arı verme sorunu maalesef aşılamadı. Geçen bu üç haftalık sürede de koloni anasız kaldı. O nedenle de koloninin artık ana kabul etmesi olasılığının iyice azalması ve de normale dönmesinin zor görünmesi nedeniyle iptaline karar verildi. Ayrıca yalancı ana oluşumu ihtimali de sözkonusu idi.


Çalışmalar Pazar günü başladı. Önce ilave kat açıldı. Eskisine göre arı mevcudu daha azdı ilavede.

Öncelikle çerçevelerin kontrolü yapıldı. Taze yumurta ve de larva olup olmadığı araştırıldı. Olsaydı bunlar yalancı ana yumurtası olacaktı. Ancak ağırlıklı olarak bal üzerine çalışmıştı koloni.İlavedeki tüm çerçeveler kontrol edilip üzerindeki arılar kuluçkalık içerisine silkelendi.


Çerçeveler üzerinde kalan arılar da fırça ile silkelendi.

Aşağıda da geçen hafta ikinci kolonimden alıp ana memesi yapmaları için bu koloniye verdiğim taze yumurta ve de larvalı çerçeve görülüyor. Birçok ana memesi asmışlar bu çerçeveye. Tüm yavru gözleri de kapatılmış.
Bu çerçevedeki tüm ana memeleri temizlenerek tekrar diğer koloniye verildi. Dileğim bu çerçevedeki yavruların sorunsuz bir şekilde diğer kolonide hayata başlamaları. Hiç değilse diğer koloni biraz güçlenmiş olur. Ayrıca aldığım çerçevelerini de geri iade etmiş oluyorum böylece. Umarım onlar da bu işe sevinmiştir.


Kuluçkalıktaki diğer çerçeveler üzerindeki arılar da kovana silkelendi. Çerçeveler de kontrol edildi. Bu arada arılardaki hareket de iyice hızlandı.

Çerçeveler azaldıkça da kovan üzerine çıkmaya başladılar.

Kuluçkalıkta geçen hafta tespit ettiğim erkek yavru gözleri de sır tarağı ile temizlendi. Bu çerçeveler de diğer koloniye verildi.

Tüm çerçeveler alınıp arılar da boş kovana silkelendikten sonra kovan başka bir yere taşındı. Haftaya da içerisinde kalan arılar silkelenerek kovan tamamen boşaltılacak.Ne yazık ki büyük bir heyecan ile başladığım, bir o kadar da emek ve zaman harcadığım ilk kolonimi böylece iptal etmiş oluyorum. Tabii ki hiç kolay değil benim için çünkü zamanı telafi etmem imkansız. Ayrıca o kadar emeğin de telafisi mümkün değil.

Kovan başka yere taşındıktan sonra gelen tarlacılar kovanı bulamayınca uzun bir süre uçuştular. Daha sonra da ikinci koloni etrafına gelerek bir süre de orada uçuştular. Sonra da ister istemez ikinci koloniye girmek zorunda kaldılar. Bakalım ikinci koloniye ne kadar tarlacı ve de işçi arı geldi. Bunu da haftaya göreceğiz.

Bundan sonraki adım ise; ikinci koloninin biraz daha güçlenmesini beklemek. Zamanı gelince de bu koloniyi bölerek yeni bir koloni daha oluşturmak.

Buradan edindiğim tecrübe ve de çıkardığım dersleri de ilk fırsatta yazacağım. Belki yeni başlamak isteyen arkadaşlar çok az da olsa buradaki bilgilerden faydalanabilir. Benim için önemli olan da az veya çok bilginin paylaşımı.

Konu ile ilgili olarak yardım ve destekleri için Halil Bilen Abime bir kez daha teşekkür ediyorum.

Yeniden Görüşmek Dileğiyle,

16 Haziran 2008 Pazartesi

Ana Arı Değişimi-2

Merhaba.
Önceki hafta güçlü koloniye kafesle verdiğim yeni anayı kabul etmemişlerdi. Ancak kovanda da muhafaza ediyorlardı. O nedenle de geçen hafta anayı tekrar kafese alıp yeniden vermiştim. Bu hafta sonu gittiğimde kafes boştu. Ancak tüm aramalarıma rağmen ana kovanda yoktu. Yumurta da göremedim peteklerde.

Bu arada çerçevenin birinde birkaç yeni ana memesi gördüm. Fakat ana için ne taze yumurta ne de yeni larva bulmaları söz konusu olamazdı. Çünkü ben eski anayı iki hafta önce almıştım kovandan. Yenisine de hiçbirşey yaptırmamışlardı.Taze yumurta veya genç larva olamayacağı için bu ana memeleri nasıl olabilirdi? Bundan emin olamadığım için de ana memelerini tekrar temizledim. İyi ki de temizlemişim. Çünkü içi boştu.

Çerçevedeki erkek arı gözlerinin çokluğu da dikkatimi çekti.
Çözüm olarak ne yapılabilirdi? Madem ki yeni anayı kabul etmiyorlardı. Ana yapabilecekleri taze yumurta ve de larva da yoktu. Bu durumda ne yapmalıydı, nasıl bir çözüm bulunabilirdi?

İkinci koloniden taze yumurta ve de bir günlük larvaların da olduğu bir çerçeve aldım. Bu çerçevenin arılarını silkerek anasız koloniye transfer ettim.
Zaten sayıca az olan ve de güçlenmeye çalışan bu koloninin arıları sanırım bu duruma çok kızmışlardır. Öyle ya, zorla bakıp besledikleri çerçeveyi ellerinden al, başka koloniye transfer et. E, haklılar da yerden göğe kadar kızmakta.

Ancak şu ana problemini başarıyla bir aşalım, o zaman onların da kayıplarının bakarız bir çaresine.

Bu da anasız koloninin kendi dalak astıkları çerçeve. Bu sefer bu çerçeveyi aldım kovandan petek örmekle vakit kaybı olmasın diye.

Bundan sonra ne olacak? Şimdilik bekleyip gelişmeleri göreceğiz. Dileğimiz yeni çerçeveye taze yumurta veya larvalardan ana memeleri asmaları. Bunu yaparlarsa bir adım daha atmış olacağız. Bundan sonra da ana arının çıkıp, koloninin de bir an evvel normal faaliyetlerine dönmesini umuyoruz. Böylece ana arı problemini de atlatmış olacağız.

Konu ile ilgili olarak görüş ve yorumları için de arıcı dostlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum.

Saygılarımla,

9 Haziran 2008 Pazartesi

Güçlü Kolonilerde Ana Arı Değişimi

Merhaba.
Yazımın başlığından da anlaşılacağı üzere, konu yine Ana Arı. Arı almaya karar verdiğimde en büyük isteğim güçlü ve de sağlıklı bir koloni ile başlamaktı. Böylece yeni olmam ve bu konuda hiç tecrübemin olmaması bir sorun olmayacaktı. Ayrıca da yeni başlamanın verdiği heyecan ve istek de kırılmayacaktı.

Hemen Mayıs başında da ilk kolonimi aldım. Ancak aradan zaman geçip bazı şeyleri öğrenmeye başlayınca maalesef koloninin benim istediğim gibi olmadığını gördüm. Ayrıca aşağıdaki fotoğraftan da görüldüğü gibi, bana verilen koloni de oldukça zayıfmış.

Her bakımda da mümkün olduğunca fotoğraflarını da çektiğim için daha sonra bu fotoğrafları çok daha detaylı inceleme şansı oluyor. Böylece kovanda bakım esnasında göremediklerimi daha sonra fotoğraflardan görme şansı oluyor.



Aşağıdaki bu çerçevede ise sorunlu yavru gözleri görülüyor. Kapanmamış larvalar da normal değil. Larvalar kararmış ve de gözler kapatılmadan öylece kalmış. Kapatılanlar da kapatıldığı gibi kalıp, herhangi bir gelişme olmamış ve de yavrular çıkmamış.



Tekrar ana konusuna gelirsek; Hayyam Abi ile çerçevelerin fotoğraflarını inceledik. Bu esnada da bazı tespitlerimiz oldu. Benim sorunlu olduğunu belirttiğim çerçevelerdeki sorunların benden kaynaklı olmadığını, zaten bu sorunların benim koloniyi aldığımda var olduğunu tespit ettik. Ayrıca yumurtaların düzensizliğinden ve erkek arı gözlerinden ana arının yaşlı olduğunu tespit ettik.

Sağolsun Hayyam Abi bana "Dağ Güzeli" tabir edilen seriden bir ana verdi. Kolay bulayım diye de markaladı benim için anayı. Kendisine bu vesile ile bir kez daha teşekkür ediyorum.

Geçen pazar günü de kolonideki eski anayı alarak yeni ana kafesini ilavedeki çıtalar arasına verdim.


Hemen kafesin üzerine doluştu işçi arılar. Gerçekten beslemek için mi yoksa istemediklerinden mi anlamak zor benim için.

Gerek Hayyam Abinin tavsiyesi, gerek de sadece hafta sonu gidebildiğim için ancak dün kontrol ettim kovanı. Ancak bütün hafta boyunca da hep merak ettim acaba ne oldu diye. Ana arı kafesten çıkmıştı.


Tüm çerçeveleri kontrol ettim ancak ana yoktu. Bu arada bazı çerçevelerde de birçok kapalı ana memesi gördüm. Acaba benim verdiğim anayı öldürdüler mi diye düşündüm. Kovanın içini tekrar araştırmaya başladım. Ana arıyı kovanın dip tahtası üzerinde buldum.
Ananın etrafı tamamen çevrilmiş, sıkışıp kalmıştı. Bazen de üzerini bile kapatıyorlardı adeta hareket edemesin diye.


Bu kadar çok ana memesi yapmaları soru işareti oluşturdu kafamda. Hem ana vardı kovanda, hem de yeni yapılan birçok ana memesi. Ayrıca yumurta da çarpmadı gözüme peteklerde.

Daha sonra düşündüğümde şöyle birşey geldi aklıma. Bunlar ana memelerinden yeni bir ana çıkmasını bekleyeceklerdi. Daha sonra da onun çiftleşme uçuşuna çıkmasını. Yeni ana çiftleşip geldikten sonra da benim verdiğim dağ güzelini yok edeceklerdi.

Bunun üzerine anayı yeniden kafese alıp, birkaç gün daha orada tutmaya ve de koloni içerisindeki tüm ana memelerini temizlemeye karar verdik. Önce ana kafese alındı, yanımda kek olmadığı için kafesin ağzı balmumu ile kapatıldı. Sonra da tüm memeler temizlendi


Daha sonra da ana tekrar verildi. Bu kez kuluçkalıktaki çerçeveler arasına verildi kafes. Şimdilik bekleyip göreceğiz haftaya kadar. Aklımdaki en büyük soru da "şimdi ne olacak". Bakalım bu sefer anayı kabul edeceklermi? Etmezler ise bundan sonra ne olacak? Açıkçası şu anda birşey söylemek zor. Ancak onu da araştıracağım. Umarım bu sefer sorun çıkmaz.


Siz büyüklerimin gerek tecrübeleri, gerek de görüş ve önerileri benim için çok önemli. Böylece bu sorunu daha kolay atlatabileceğimi düşünüyorum. O nedenle de bu güçteki kolonilerde ana değişimi gerektiğinde nelere dikkat etmeli, bu tür durumlarla karşılaşılırsa neler yapılmalı önerilerinizi bekliyorum.

Ayrıca bana her sorumda özveri ile cevap veren, o kadar yoğun temposu içerisinde bana vakit ayıran Hali Bilen Abime bir kez daha buradan teşekkür ediyorum.

Saygılarımla,

3 Haziran 2008 Salı

Hayyam Abi ile Oğul Alma

Merhaba.
Cumartesi günü Hayyam Abi'nin arılığına giderken yolda beni aradı. Acele et oğul çıktı seni bekliyorum, beraber alalım sen de gör dedi. Ben de bir acele yetiştim arılığa. Oğul hemen bahçedeki ağaca sarmış. Tabii hazırlıklar derhal başladı.

Hayyam Abi hazırlıklar sonrası silkme işi başlamadan bir keyif sigarası tüttürme niyetinde. Sonra da alalım şunları yeni yuvalarına diyor.
Hayyam Abi oğula doğru tırmanışa başladı. Ben de sepeti tutacağım. Hadi hayırlısı.
Arılar sepete silkelenmeye başlandı. Oldukça da kalabalık görünüyorlar.
Silkeleme işi tamamlandı. Sıra oğulu yeni evlerine yerleştirmeye geldi. Zaten evleri de hazırlanmıştı önceden.

İşte arılar kovana silkeleniyor.

İşlem tamamlandı. Şimdi sıra son kalanları da içeri almakta.
Ancak bir gariplik var. İçeri girmek istemiyorlar. Hayyam Abi ana arının içeride olup olmadığını anlamaya çalışıyor. Çünkü silkelerken anayı göremedik.

Bunun üzerine tekrar ağaca çıkılarak kalan küçük bir grup daha silkelendi. Ana arının bu grubun içinde olma ihtimali var.


Doğruymuş, ana arı ağaçta kalan grubun içerisindeymiş. Bu grupla beraber gelen ana arı içeri alındıktan sonra kalanlar da kovana girmeye başladılar.

Böylece oğul alma işi başarıyla tamamlandı. Hayyam Abi'ye nice oğullar dileğiyle.

Bu arada fotoğrafçımız da büyük bir cesaretle tüm çalışmaları yakalayıp karelere aktardı. Kendisine tekrar teşekkür ediyoruz.
Tekrar görüşmek dileğiyle.

Şimdilik Hoşçakalın.