2 Şubat 2009 Pazartesi

Ne Zaman Başlıyoruz

Merhaba.
Arıcı dostların Blog'larından takip ettiğim kadarıyla bazı bölgelerde arılar çoktan faaliyete geçmiş. Pupa ve yavru dönemine girilmiş. Bu bölgeler de genellikle sahil bölgeleri anladığım kadarıyla. Çünkü İç Anadolu şu günlerde özellikle de geceleri ciddi derecede tekrar soğudu. Bu sene havalar normal seyretmedi bölgemizde. Ocak ayında 13-15 dereceleri gördük ancak bu durum da normal değildi. Keşke mevsimler eskisi gibi daha düzenli olabilse.

Dün arıya bakmaya gittik. Kovan önünde ve yerde ömrünü tamamlayıp dışarı atılan arılar vardı. Başka da birşey göremedim ve de ne durumda olduklarını çok merak ettim.

Hava da güneşli olmasına rağmen soğuk olduğu için fazla birşey yapılamayacaktı. O nedenle de bir an için üst örtüyü açıp hemen kapattık. Görüntü aşağıdaki gibiydi.


Ancak açamadığım için içeride durumun ne olduğunu, yeterli miktarda ballarının kalıp kalmadığını göremedim. Sonbaharda verdiğim kekden bir miktarı da henüz duruyor. Arılar birkaç hafta daha idare edebilirmi, bunu nasıl anlayabilirim?

Biz İç Anadolu'da ne zaman kontrol faaliyetlerine başlayabiliriz? Kovanları hava kaç dereceye çıktığında kontrol edebiliriz? Besleme faaliyeti bizim bölgemizde ne zaman başlamalı?
Görüş ve önerilerinizi rica ederim.

3 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Kemal bey ustalarımızdan öğrendiğimize göre ısı 14 derecenin üzerine çıktığında kontrol etmek için sorun yok,açlık içinde kemere bakmanız yeterlidir,havaların düzensiz olması arıların zararına ,ümidim odurki hava sıcaklıkları normal seyrinde devam eder ve kışı en az kayıpla atlatabiliriz
kolaylıklar ve başarılar dilerim.

UĞUR KIRAN dedi ki...

Kemal bey kardeşim ,Hayyam üstadımızın körükçülüğünü yapmanızı tavsiye ederim.
Size mevsimsel olarak ne zaman neyi yapacağınızı söyleyecektir.
iyi çalışmalar.

Kemal Demirci dedi ki...

Sağolun Uğur Bey.
Hayyam Abi üstadımız Ankara'da allahtan. Kendisiyle konuştuk hafta sonu için, arılığa gideceğiz beraber. Haber bekliyorum.