15 Şubat 2010 Pazartesi

SEZONA BAŞLADIK

Merhaba.
Uzun süredir havalardaki dengesizlik nedeniyle arılara bir türlü bakamamıştım. En son geçen hafta gittiğimde de soğuk olması nedeniyle açamamıştım arıyı. Çünkü sıcaklık 3 dereceydi arılıkta.

Dün havanın adeta bahar gibi olmasını firsat bilerek arılara bakmaya gittim. Ben gittiğimde günlük güneşlikti. Ancak hazırlık safhasında güneş bulutlara girdi. Buna rağmen sıcaklık 20 dereceyi gösteriyordu. İnanamadım adeta. Aslında bu mevsimde bu kadar sıcak gitmesi normal değil bence, tam tersi zararlı diye düşünüyorum.
Arılığa gider gitmez hemen kovanlara baktım. Tüm kovanların canlı olduğunu görmek mutlu etti beni. Ancak!!!!!

Tam herşey bitti, arılıktan ayrılmak üzereyken arabaya bindim, fakat kafama birşeyler takıldı.

3. Koloninin içerisinde neler olup bittiğini, neden uçuş tahtasının sürekli kalabalık olduğunu düşündüğümde bir anormallik olduğu şüphesine kapıldım. Kovan içerisindeki ölü arıların fazlalığı ve petek kırıntıları da yağma şüphesi duymama sebep oldu.

O nedenle de operasyon tekrar başladı. Yaptığım kontrollerde zaten birer avuç dağınık şekilde çerçeveler ve duvarlarda duran arılar içerisinde anayı göremedim. Boyasız olduğu için tekrar dikkatle baktım. Ancak yoktu. Duvardaki arıları da çok inceleyemedim açıkçası. Fakat çerçeve üzerindeki arıların kanat çırpmaları da ana yok tezimi güçlendirdi.
Bu nedenle kovanda tekrar anayı arayıp, yoksa kovanı kapatmaya karar verdik.

Sonuçta kovanı kapatıp, çerçeveleri silkeledim. Böylece bir koloni ister istemez yok oldu. İnşallah ilerleyen günlerde daha güçlü koloniler elde ederiz.

Şimdi kafamdaki tek soru yukarıda görüldüğü gibi, silkelediğim arıların kendi kovanlarını bulamaması nedeniyle diğer kovanların önüne toplanması. Bunlar diğer kovanlara girerse anaya zarar verirmi diye düşüncesi.
Arılar da pazar günü inanılmaz saldırgandı. Böylece sezonun ilk iğnelerini de yemiş olduk.

Yağışlar nedeniyle dere de coşmuş. Hiç değilse atılan çöplüklerin bir kısmını temizlemiş bu vesileyle. Halen takipcisiyim konunun, çöp atan olursa da kimse kusura bakmasın, geçen seneki gibi ceza yiyecekler.
Hepinize başarılı bir sezon dilerim.
Saygılarımla,

1 yorum:

mustikaya dedi ki...

S.A.
Kardeşim sen bu zamanda iç anadoluda kolonileri açıp, rahatsız edip, karıştırsan daha çok arı öldürür, çok kovan söndürüsün.
Sana tavsiyem hiç olmazsa mart ayına kadar ankara da arı kolonilerine dokunma bu tarihten sonra ana kaybetmiş olsa dahi kolani yandaki koloni ile birleştirebilirsin.
Bu mevsimdeki 1 tek arı dahi temmuzdaki 10 arıya bedeldir.